Psykiatrisk omvårdnad

Schizofreni och liknande tillstånd

Behandling och stöd

Psykiatrisk omvårdnad

Tillsammans med individen identifierar sjuksköterskan vårdbehoven, väljer rätt förhållningssätt och rätt insatser, som sedan utvärderas gemensamt.

Målgrupp eller situation

Individer som får vård eller omsorg inom hälso- och sjukvård, socialtjänst eller kommunal omsorg.

Kunskapsläge

Insatsen bedöms vara förenlig med god vård och stöd utifrån en sammanvägning av flera kunskapskällor.

Kompetenskrav

Specialistutbildad psykiatrisjuksköterska eller legitimerad sjuksköterska ansvarar för att tillgodose individens behov av omvårdnad och leda andra professioner i arbetet.

Sammanfattning

Omvårdnadsprocessen: att genom en god relation till individen och gemensam reflektion

  • identifiera behov
  • utifrån identifierade behov tillämpa anpassat förhållningssätt
  • utifrån identifierade behov välja ut och utföra anpassade insatser
  • utvärdera insatserna.

En god omvårdnad vid psykossjukdom innebär

  • att se till individens vårdbehov både kroppsliga och psykiska samt det sammanhang som individen befinner sig
  • en tilltro till individens förmåga att vara en aktiv samarbetspart i vård och behandling
  • en tilltro till individens möjlighet till återhämtning
  • att utgå ifrån individens behov, önskemål, resurser och förmågor
  • att ha fördjupad kunskap om de symtom och funktionsnedsättningar som kan förekomma vid psykossjukdom, hur dessa kan variera över tid och hur det påverkar individens förmåga att efterfråga, aktivt delta i vård och behandling och ta egen makt över sitt liv och sin situation.

Genomförande

Sjuksköterskan arbetar tillsammans med individen för att identifiera behoven och se vilka insatser som är möjliga att använda. Därefter utvärderar man insatserna och undersöker hur individen kan fortsätta sin vård. Ett gott bemötande från personalen är av stor betydelse för individens möjlighet till återhämtning.

Personalen har ansvar för att kartlägga, planera och tillgodose individens behov av omvårdnad. Samtidigt som personalen ska föreslå god vård och omvårdnad behöver personalen uttrycka förståelse för individens erfarenheter och upplevelser av behandlingen. Individens livssituation ska vara utgångspunkt vid beslut om vilka behandling och insatser som erbjuds. Den behandling som väljs ska kunna anpassas efter individens behov och önskemål. Personalen har det yttersta ansvaret för att individen får den vård och det stöd hen har behov av och inte diskrimineras på grund av sin sjukdom eller en eventuell funktionsnedsättning. 

Arbeta för goda relationer och stärkt självkänsla

En central del är att personalen arbetar för att individen får möjlighet att diskutera sin upplevelse av sina behov och sin situation. Personalen ska arbeta för att skapa och upprätthålla goda relationer med individen och hens närstående under behandlingen. Samtidigt har personalen ett ansvar för att värna om individens säkerhet och integritet i mötet med vården. Personalen ska stärka individens självkänsla, resurser, makt över den egna situationen och förmåga att hantera kvarstående symtom och problem.

Insatserna ska vid behov samordnas

De vård- och stödinsatser som planeras ska genomföras och vid behov samordnas. En krisplan ska upprättas och användas tillsammans med individen och eventuella närstående. Det är centralt att individen känner förtroende och tillit för personalen och är trygg i att ta kontakt när hen känner behov av hjälp och stöd. Om individen vårdas inom slutenvården ska miljön där vara säker, trygg och främja individens hälsa.

En avgörande del i omvårdnadsprocessen är att individen får ett gott bemötande med respekt. Individen ses som en kompetent samarbetspartner med behov och rättigheter.  Individen ska själv vara delaktig i de beslut som fattas om hens vård och stöd genom delat beslutsfattande. Om individen inte motsätter sig det ska vården samarbeta med närstående. Personalen är ansvariga för att säkerställa att individen och hens närstående får information anpassad efter deras förutsättningar. 

Individens förändringsarbete är en central del av omvårdnaden. Personalen har ett ansvar för att förmedla och främja individen och närståendes hopp om förändring och stödja individen i förändringsarbetet. Ett sätt är till exempel att underlätta för individen att hitta en plats i ett socialt nätverk efter individens behov och önskemål. Vid behov kan personalen behöva hjälpa individen att utföra de handlingar som individen själv inte kan eller förmår att utföra som att duscha eller byta kläder. Individen behöver få stöd för att förändra sin livsstil för att hantera sin sjukdom och främja sin hälsa.

Det krävs gedigen kunskap inom psykiatrisk omvårdnad för att utveckla och säkerställa ett effektivt förebyggande arbete för att undvika tvång vid svåra tillstånd. Vid tvångsvård och tvångsåtgärder behöver omvårdnadsarbetet ledas och utföras av någon med hög kompetens för att värna individens integritet och rätt till delaktighet.

Uppföljning

Via dokumentation i individens journal.

Material

Kompetensbeskrivning för specialistsjuksköterska psykiatri, Svenska psykiatriska föreningen för sjuksköterskor

Hälsofrämjande arbete, Svensk sjuksköterskeförening

Hälsofrämjande arbete - tidiga insatser för att stimulera till bra levnadsvanor, Svensk sjuksköterskeförening

Stöd och behandling, Kunskapsguide för vårdgivare 

Familjefokuserad omvårdnad, Svensk sjuksköterskeförening

ICNP - nationell klassificering av omvårdnad, International Council of Nurses

Omvårdnad vid schizofreni utifrån NANDA, Region Stockholm

Märkning

  • Utförare: Primärvård | Första linje, Psykiatrisk öppenvård, Psykiatrisk heldygnsvård, Psykiatrisk akutvård, Somatisk öppenvård, Somatisk heldygnsvård, Somatisk akutvård, Kommunal hälso- och sjukvård, Funktionshinderomsorg | Socialpsykiatri, Mödra- och barnhälsovård, Tandvård
  • Yrkesroll: Sjuksköterska, Undersköterska | Behandlingsassistent | Skötare
  • Typ av behandling/stöd: Omsorg | Omvårdnad
  • Åldersgrupp: Barn (0-17 år), Vuxna (18-64 år), Äldre (65- år)
  • Tillståndets svårighetsgrad: Lindrig, Medelsvår, Svår
  • Tillstånd: Schizofreni och liknande tillstånd