Om programmen

Vård- och insatsprogrammen (VIP) är ett gemensamt kunskapsstöd som vänder sig till dig som är verksam inom primärvård, specialiserad vård, socialtjänst och skola. Kunskapsstödet omfattar allt från insatser för att främja psykisk hälsa och förebygga psykisk ohälsa till högspecialiserad vård för barn och unga, vuxna och äldre.   

Ett anpassat kunskapsstöd

Det finns vård- och insatsprogram för adhd, depression och ångest, missbruk och beroende, schizofreni och självskadebeteende. Programmen tillgängliggör riktlinjer och andra kunskapsunderlag på ett användarvänligt sätt. Syftet är att fungera vägledande för dig som arbetar som till exempel kurator, sjuksköterska eller socialsekreterare så att det som sker i mötet med individen – det vill säga klienter, brukare, elever och patienter – är baserat på bästa tillgängliga kunskap. Varje vård- och insatsprogram kan anpassas så att du får just den information som du behöver för din verksamhet och yrkesroll.

Del av den nationella kunskapsstyrningen

Vård- och insatsprogrammen arbetas fram av nationella arbetsgrupper (NAG) med deltagare från regioner och kommuner med spridning över landet. Arbetet sker inom ramen för Nationellt programområde (NPO) psykisk hälsa som är en del av Nationellt system för kunskapsstyrning. NPO psykisk hälsa ansvarar även för att ta fram personcentrerade och sammanhållna vårdförlopp inom området psykisk hälsa.

Nya vård- och insatsprogram

Det pågår ett arbete med att utveckla vård- och insatsprogram för autism och ätstörningar. Arbetet planeras vara färdigt 2026. 

Informationsmaterial

Mer information om hur du kan använda vård- och insatsprogrammen.

Kontakt

Vill du ha kontakt med någon av oss som arbetar med denna webbplats? Vi tar emot frågor som rör innehåll och eventuella brister som upptäckts på webbplatsen. Skicka ett mejl till vardochinsats@skr.se.