Brukarstyrd/självvald inläggning

Gå till huvudsidan: Självskadebeteende

Självskadebeteende

Behandling och stöd

Brukarstyrd/självvald inläggning

Att individen utifrån en på förhand överenskommen ram själv får möjlighet att lägga in sig, kan öka autonomi och minska självskadebeteende.

Målgrupp eller situation

Individer med återkommande självskadande och/eller självmordsnära beteende, som har åtminstone tre symtom på EIPS/borderline och har varit inlagda på en psykiatrisk avdelning i minst 7 dagar, eller uppsökt psykiatrisk akutmottagning minst tre gånger, under de senaste 6 månaderna.

Kunskapsläge

Området beforskas nationellt.

Endast ett fåtal studier har utvärderat effekten av SI vetenskapligt, men vårdformen är uppskattad av såväl patienter som vårdpersonal

Evidens finns inte ännu för eventuella effekter av interventionen. Utvärdering i form av intervjuer med individer som fått del av möjligheten visar på upplevelse av ökad delaktighet och trygghet. Det finns mångårig praktisk erfarenhet av Brukarstyrd inläggning på många mindre sjukhus i landet, inte bara för individer med självskadebeteende.

Kompetenskrav

Yrkesverksam inom psykiatrin.

Sammanfattning

Brukarstyrd inläggning, även kallad självvald inläggning, kan minska stress och därmed minska risken för självskada och suicidhandling. Metoden innebär att att individen och psykiatrin tillsammans och på förhand skapar ett kontrakt med detaljer kring den självvalda inläggningen. Det handlar till exempel om hur individen i kris bäst bemöts av personalen. Över tid ges individen på så sätt möjlighet att generalisera dessa färdigheter och struktur till hemmiljön samt vara uppmärksam på tidiga kristecken. Brukarstyrd/självvald inläggning har positiv effekt på antalet vårddygn, antalet vårdtillfällen och bruk av tvångsåtgärder.

Genomförande

Vid ökad stress och hotande kris kan brukarstyrd/självvald inläggning vara en paus från en för personen upplevd kravfylld miljö. Brukarstyrd inläggning är en insats som ökar individens möjlighet till inflytande och delaktighet. Möjligheten att själv besluta om ett till några dygns heldygnsvård stärker personens autonomi och ökar delaktigheten i vården och behandlingen. Erfarenheten visar att behovet av heldygnsvård minskar när en upprättad plan för Brukarstyrd/självvald inläggning fastställts.

Brukarstyrd/självvald inläggning som krisintervention förutsätter att arbetssättet är förankrat i verksamheten. Det planeras utifrån individens behov och genom samverkan mellan individen och behandlare i psykiatrin. Anhöriga och närstående bör inkluderas i processen och det är mycket hjälpsamt om dessa känner till planen och dess innehåll.

Brukarstyrd/självvald inläggning är en måldriven och strukturerad paus i en för individen stressig vardag. Inläggningen är inte en fristående intervention, men heller inte en ostrukturerad paus. Metoden kan användas tillsammans med terapuetiska inriktningar såsom Dialektisk beteendeterapi (DBT) och Mentaliseringsbasread terapi (MBT). Under inläggningstiden kan individen fortfarande genomföra eventuellt planerade besök inom öppenvården.

Vid brukarstyrd/självvald inläggning är följande fem aspekter centrala:

  • att samtala kring målet med inläggningen innan kris uppstår
  • att proceduren för inläggningen på förhand dokumenteras skriftligen i kontraktsform
  • att skapa tydlig förståelse kring tillvägagångssätt vid och varaktighet av inläggningen.
  • att skapa förståelse för vilka interventioner som ges under inläggningen
  • att tydliggöra villkoren avseende eventuell utskrivning i förtid

Tillvägagångssätt för brukarstyrd/självvald inläggning kan vara:

  • Bedömning: Individuell bedömning och ställningstagande till om insatsen kan och bör ingå i individens vårdprocess utifrån individens behov och förutsättningar.
  • Överenskommelsen: Skriftlig överenskommelse mellan individen och vården som specificerar ramar, förutsättningar och villkor för när och hur brukarstyrd/självvald inläggning kan användas av individen.
  • Dokumentation: Överenskommelse och krisplan dokumenteras i individens vårdplan. Överenskommelsen används vid brukarstyrd/självvald inläggning som ett verktyg för att förbereda individen inför användandet av vårdformen. Individen får kopior av dokumentationen.
  • Inskrivning: Vid inskrivningen på heldygnsvårdens avdelning bedöms om brukarstyrd/självvald inläggning är lämplig utifrån individens vårdbehov eller om det föreligger ett större vårdbehov) och vad som inte ska diskuteras eller förhandlas under vårdtiden.
  • Utskrivning: Avslut av den aktuella inläggningen genom att följa upp insatsen och planera för eventuell utskrivning och vidare omhändertagande, eller ta ställning till ytterligare behov av insatser inom andra vårdformer.

Märkning

  • Utförare: Psykiatrisk akutvård, Psykiatrisk heldygnsvård, Psykiatrisk öppenvård
  • Yrkesroll: Läkare, Psykolog, Sjuksköterska, Undersköterska | Behandlingsassistent | Skötare, Socialsekreterare | Biståndshandläggare
  • Typ av behandling/stöd: Planering | Handläggning (inkl. myndighetsutövning) | Samordning
  • Åldersgrupp: Vuxna (18-64 år), Äldre (65- år)
  • Tillståndets svårighetsgrad: Lindrig, Medelsvår, Svår