Missbruk och beroende
Kartläggning och utredning
Metoder för att kartlägga spelproblem eller spelberoende
Att identifiera och kartlägga spelproblem (spel om pengar) ger möjlighet att ge rätt insatser och därmed minska de negativa konsekvenserna av spelproblem.
Målgrupp eller situation
Individer som kommer i kontakt med verksamheter inom hälso- och sjukvården eller socialtjänsten och som kan ha ett spelproblem eller beroende av spel om pengar.
Kunskapsläge
Socialstyrelsens rekommendationer för behandling av spelmissbruk och spelberoende anger att hälso- och sjukvården och socialtjänsten bör använda bedömningsinstrument vid utredning av missbruk eller beroende av spel om pengar.
Hälso- och sjukvården och socialtjänsten kan använda speldagbok för att få information om spelmönster hos individer med missbruk eller beroende av spel om pengar.
Kompetenskrav
Enligt arbetsgivarens beslut. Utbildning krävs för att använda ASI.
Sammanfattning
Bedömningsinstrument kan användas som del i utredning och diagnostisering i hälso- och sjukvården och hos socialtjänsten vid bedömning och beslut om insatser.
Genomförande
Vid utredningar, bedömningar, diagnostisering och beslut om insatser fungerar bedömningsinstrument som komplement. Vid misstänkt eller konstaterat problematiskt spelande eller spelberoende (spel om pengar) används bedömningsinstrumenten NODS, PPGM, PGSI och/eller ASI Spel.
Sammanställning av bedömningen och resultatet av frågeformulären bör återkopplas till individen på ett neutralt sätt med fokus på individens egna tankar om resultatet, se Gott bemötande.
Vid spelberoende och samtidigt substansberoende och/eller annan psykiatrisk diagnos behöver socialtjänsten göra en sedvanlig utredning och bedömning enligt SoL och hälso- och sjukvården en kartläggning av psykisk ohälsa.
Olika bedömningsinstrument
Formulär för bedömning används som en del i en utredning av spelberoende och som underlag i diagnostisering.
- NODS
Mäter svårighetsgraden utifrån kategorierna riskabla spelvanor, spelproblem samt spelmissbruk eller spelberoende. NODS finns i tre versioner som mäter spelandet under tidsrymderna livstid, senaste året respektive senaste 30 dagarna. - PPGM
Mäter graden av spelproblem utifrån kategorierna patologisk spelare, problemspelare och riskspelare under det senaste året. - PGSI
Mäter förekomsten av spelproblem utifrån kategorierna spelproblem, förhöjd risk för spelproblem och viss risk för spelproblem under det senaste året. - ASI Spel
Tillägg till ASI för kartläggning och bedömning av spelproblem. Frågorna omfattar spelandets historik och konsekvenser, samt graden av hjälpbehov.
De första tre instrumenten kan användas tillsammans med ASI Spel för att ta reda på vilka spel individen spelar och hur länge problemet har funnits.
Vid samtidigt missbruk eller beroende av substans
När det finns ett spelproblem eller spelberoende och samtidigt missbruk (skadligt bruk) eller beroende av substans kan ASI Spel användas i kombination med ASI Grund.
Speldagbok
Speldagbok i form av timeline follow-back kan användas för att visa på individens spelmönster. Den kan både bidra till att individen själv blir medveten om sitt spelbeteende och ge underlag för bedömning och planering av behandling. Beskrivningen av spelmönstret kan också vara ett stöd i att hantera till exempel ett återfall.
Bedömning och fortsatta insatser
Om spelberoende konstateras efter gjord utredning är den rekommenderade behandlingen kognitiv beteendeterapi (KBT), som också kan kompletteras eller kombineras med motiverande samtal (MI). Uppföljning av fortsatta hjälpbehov kan göras med formuläret ASI Spel Uppföljning.
Material
Behandling av spelmissbruk och spelberoende, Socialstyrelsens kunskapsstöd
Ladda ner bedömningsinstrument, Kunskapsguiden
Om spelproblem, Kunskapsguiden
Om spelproblem, Folkhälsomyndigheten