Schizofreni och liknande tillstånd
Förebyggande insatser
Insatser vid förhöjd risk
Olika typer av stödjande och förebyggande insatser till individer med förhöjd risk att drabbas av psykos.
Målgrupp eller situation
Individer med genetisk och psykosocial sårbarhet.
Kompetenskrav
Kompetens enligt arbetsgivarens beslut.
Sammanfattning
- Identifiera individer som har förhöjd risk att drabbas av psykos
- Individer med autism och intellektuella funktionsnedsättningar
- Schizofreni/schizofreniliknande tillstånd hos förälder
- Bruk av droger framförallt THC (cannabis, hasch, marijuana)
- Social utsatthet
- Ge förebyggande och stödjande insatser som utgår ifrån bakgrunden till den förhöjda risken hos individen.
Genomförande
Psykossjukdom har en relativt stark ärftlig komponent men emotionella och sociala faktorer i omgivningen påverkar också risken att drabbas av sjukdomen. Ett samhälle med bra hälsofrämjande och förebyggande insatser till hela befolkningen minskar risken att drabbas även av psykossjukdom men här beskrivs specifika insatser till identifierade individer med ökad risk. Barn som har föräldrar med psykossjukdom har en ökad social utsatthet men också en ökad risk att drabbas av genetiska skäl.
Att stödja en stabil och trygg uppväxt
Predisponerade individer som har upplevt svår stress och/eller trauma under uppväxten har sannolikt en förhöjd risk att drabbas av psykossjukdom. En trygg och stabil uppväxt kan utgöra ett ”skydd” mot riskfaktorer. Därför är samhällets alla insatser för att ge skydd och stöd till barn och unga som lever i utsatta situationer viktigt för att minska insjuknande i psykotiska tillstånd psykos. Insatser av särskild vikt är:
- Vård- och stödinsatser för att bearbeta eventuella trauman/svår stress
- Att skola och elevhälsa arbetar med att upprätthålla en trygg och stabil skolmiljö.
- Insatser för att stärka föräldraskapet t.ex. föräldrastödsprogram som kan ha en förebyggande effekt i sammanhanget. Se till exempel insatserna Beardslees familjeintervention och Stöd i föräldraskap
- Stöd och hjälp till barn och unga med föräldrar som har en psykisk sjukdom, se insatsen Stöd till barn som anhöriga
Att förebygga bruk av droger
Bruk av droger framförallt THC (cannabis, hasch, marijuana) har lyfts i forskning som en faktor som ökar risken för psykos. Att förebygga, tidigt upptäcka och behandla skadligt bruk och beroende av droger är därför ett viktigt förebyggande arbete. Se vård- och insatsprogram Missbruk och beroende
Att ge vård och stöd efter behov
Individer med autism och/eller intellektuell funktionsnedsättning bör få relevant vård och stöd för att minimera risken att drabbas av psykos. Likaså riskerar, individer med psykisk sårbarhet som inte får adekvat vård och stöd, att försämras och drabbas av allvarligare psykiska sjukdomar såsom psykossjukdom. Att vård och stöd ges i tid vid olika psykiatriska tillstånd respektive psykosocial belastning är därför viktigt.
Samverkan mellan olika verksamheter
Personal i skola, elevhälsa, fritids och förskola har en viktig roll i att stödja barn som har en förälder med psykiatrisk sjukdom. Ofta är samverkan mellan den vuxnes kontakter inom vård och stöd och de verksamheter som möter barnet/den unga vara viktigt för att säkra stödet. Det är även ofta viktigt för att minska risken för missförstånd och fördomar gentemot den vuxne anhöriga som har psykisk sjukdom.
Uppföljning
Individer som misstänks ha en begynnande psykossjukdom, får etablera kontakt med specialistpsykiatrin för att påbörja en initial utredning.
Material
Kliniska riktlinjer om schizofreni, Svenska Psykiatriska Föreningen (pdf, ny flik)
Psykisk hälsa – ett gemensamt ansvar, rapport Vårdanalys 2015