Adhd
Nivå och process
Trygg och säker övergång från barn- och ungdomspsykiatrin till vuxenpsykiatrin
En trygg och säker övergång från barn- och ungdomspsykiatrin till vuxenpsykiatrin kräver god samordning.
Målgrupp eller situation
Insatsen riktar sig till individer som är på väg att fylla 18 år och ska överföras från barn- och ungdomspsykiatrin till vuxenpsykiatrin.
Kunskapsläge
Socialstyrelsens nationella riktlinjer (NR) rekommenderar att arbeta strukturerat vid övergången från barnsjukvård till vuxensjukvård (prioritet 3).
Kompetenskrav
Kompetens enligt arbetsgivarens beslut.
Sammanfattning
Att, utifrån ungdomens behov:
- Utforma en strategi för övergången mellan barn- och ungdomspsykiatrin och vuxenpsykiatrin.
- Ta en tidig kontakt med de verksamheter ungdomen får insatser från.
- Säkerställa ett en kunskapsöverföring görs.
- Dokumentera åtgärderna i en vårdplan.
Genomförande
Att byta behandlare kan vara svårt. Övergången från barn- och ungdomspsykiatrin till vuxenpsykiatrin görs också under en känslig fas i livet. För ungdomen kan det innebära att behöva byta en trygg och vårdande miljö mot ett nytt främmande sammanhang. Vårdnadshavare kan känna en oro för minskad delaktighet i behandling och stöd. Övergången ställer krav på samordning mellan de berörda vårdenheterna.
Delar i övergången från barn- och ungdomspsykiatrin till vuxenpsykiatrin
Remiss från barn- och ungdomspsykiatrin till vuxenpsykiatrin
För att kunna ge en trygg och säker övergång från barn- och ungdomspsykiatrin till vuxenpsykiatrin för fortsatt behandling efter fyllda 18 år skriver ansvarig behandlare och medicinskt ansvarig läkare en utförlig remiss till vuxenpsykiatrin minst tre månader före 18-årsdagen. Remissen ska innehålla bedömning, diagnos, tidigare och pågående behandlingsinsatser samt vid behov förslag på datum för möte om en eventuell samordnad individuell plan, SIP.
Samtal med alla parter
När vuxenpsykiatrin beslutat att ta emot ungdomen och utsett en behandlare ska man erbjuda ett mottagande samtal med ungdomen och de närstående och ansvarig behandlare inom barn- och ungdomspsykiatrin.
Skriftlig information
Det är stora skillnader på mognadsgrad hos 18-åringar. En del kan känna en lättnad i att få ett större eget ansvar medan andra kan känna sig vilsna i den nya situationen. Något som kan övervägas är att sätta samman en skriftlig information som ungdomar kan få en tid innan övergången. Informationen kan innehålla praktiska uppgifter som till exempel var vuxenpsykiatrin finns men också ta upp vad behandlingen kan innehålla på vuxenpsykiatrin, vad man kan få hjälp med.
Material
Stort steg till vuxenvård – artikel, Vårdfokus
Överföring av patient mellan barn- och ungdomspsykiatri – riktlinje, Västra Götalandsregionen (pdf, ny flik)