Enkät om webbplatsen för vård- och insatsprogrammen
2025-01-15Har du synpunkter på webbplatsen för nationella vård- och insatsprogram? Fram till 7 februari 2025 kan användare svara på en enkät om vardochinsats.se. Syftet med enkäten är att samla in information om användningen av webbplatsen, i synnerhet möjligheten att filtrera innehållet i vård- och insatsprogrammen.
Enkäten utförs av Uppdrag Psykisk Hälsa, Sveriges Kommuner och Regioner.
Enkäten finns här och tar enbart ett par minuter att fylla i.
Ny utbildning om vård- och insatsprogrammen
2024-11-26Västra Götalandsregionen har tagit fram ett utbildningsmaterial om vård- och insatsprogrammen. Utbildningens syfte är att öka kunskapen om hur du kan använda och ha nytta av vård- och insatsprogrammen, inte minst vad gäller samverkan mellan olika verksamhetsområden och mellan olika huvudmän.
Utbildningen finns tillgänglig på Västra Götalandsregionens webbplats.
Nytt och utökat Bipolär- och psykosregister
2023-11-30Bipolär- och psykosregistret är ett nationellt kvalitetsregister för uppföljning av bipolär sjukdom och schizofrenispektrumtillstånd. Registret bidrar till att kvalitetssäkra vården och ökar förutsättningarna för patienten att få bästa möjliga vård.
Registret är en utveckling och utvidgning av BipoläR-registret till att nu även omfatta psykossjukdomar. Bakgrunden till utvidgningen var att det saknades möjligheter att följa vårdkvaliteten för patienter med schizofrenispektrumtillstånd i ett nationellt register sedan det tidigare kvalitetsregistret PsykosR stängdes i januari 2023.
En genväg till kunskap om psykisk ohälsa och sjukdom
2022-05-24Ny informationsfilm som kortfattat förklarar vad ett vård- och insatsprogram är och hur olika personalgrupper har nytta av det i sina verksamheter.
Denna korta film (1 min 15 sek) är en introduktion till vård- och insatsprogrammen som förklarar hur man har nytta av dem i olika yrkesroller inom kommuner och regioner.
Film: Vård- och insatsprogrammen – en genväg till kunskap om psykisk ohälsa och sjukdom
Filmen har tagits fram av Region Halland i samarbete med Västra Götalandsregionen.
Lättnavigerad information om psykisk ohälsa
2022-04-01Två korta filmer som kan användas för att sprida information om vård- och insatsprogram.
Filmerna finns i två olika versioner, den ena utspelar sig i elevhälsan och den andra i socialtjänsten. Varje film finns i två olika format: en bredare version för visning på en datorskärm och en smalare för att dela i sociala medier. Filmerna är framtagna inom den extra satsning på hedersrelaterat våld och psykisk hälsa som SKR genomförde under 2021 och 2022.
Du kan ladda ner och se de olika versionerna här. Dela gärna och sprid filmerna!
Filmen som utspelar sig i elevhälsan
Filmen som utspelar sig i socialtjänsten
Stöd för att motverka våld i nära relationer och hedersrelaterat förtryck
2022-02-18För att socialtjänst, hälso- och sjukvård och elevhälsa ska kunna upptäcka och uppmärksamma våldsutsatthet och se till att personer som utsätts för hedersrelaterat våld och förtryck får rätt stöd, vård och behandling behöver alla berörda yrkesgrupper ha tillräcklig kunskap och rutiner. Med målet att öka spridningen och användningen av den kunskap som finns inom området, uppdateras nu vård- och insatsprogrammen för att ge stöd i det dagliga arbetet även kring frågor om våld.
Arbetet är pågående men redan nu finns en samlad text om våld i nära relationer och hedersrelaterat förtryck publicerad i vård- och insatsprogrammet för adhd.