Psykoedukation vid depression och ångest hos vuxna

Gå till huvudsidan: Depression och ångestsyndrom

Depression och ångestsyndrom

Behandling och stöd

Psykoedukation vid depression och ångest hos vuxna

Insatsen utgörs av information om sjukdomen, möjliga behandlingar och återfallsprevention. Insatsen kan ges individuellt och i grupp.

Målgrupp eller situation

Individer med diagnostiserat depression eller ångestsyndrom.

Kunskapsläge

Individens rätt till information är lagstadgad i patientlagen. Med kunskap om det egna tillståndet blir det lättare att hantera. Det ökar också individens kontroll och möjlighet att delta i beslut om vård och handläggning.

Kompetenskrav

Hälso- och sjukvårdspersonal med adekvat utbildning i metoden.

Sammanfattning

Psykoedukation omfattar information om sjukdomen och olika behandlingar samt återfallsprevention. Utbildningen ska ge individen stöd i att utveckla egna strategier för att bättre förstå och hantera sin sjukdom. Den kan ges individuellt, familjevis eller i grupp.   

Syftet är att hjälpa personen att fatta informerade beslut om sin egen behandling och därmed minska risken för återfall och behov av sjukhusvård.

Individens funktionsnivå avgör vilken form av psykoedukation som ges.

Genomförande

Psykoedukation ska ges så snart det är möjligt till både patient och närstående. Utbildning bör erbjudas till alla personer med depression och ångesttillstånd och deras närstående som inte har kunskap om sjukdomen och hur den påverkar individens livssituation och relationerna inom familjen. Helst ska insatsen ges till individen och de närstående samtidigt, om det finns närstående som individen själv vill involvera. Om hen inte själv vill eller kan medverka kan utbildningen erbjudas enbart till de närstående. 

Psykoedukativa insatser kan ges genom ett antal föreläsningar med efterföljande gruppdiskussioner tillsammans med andra familjer. 

Psykoedukativa insatser kan ges genom ett antal föreläsningar med efterföljande gruppdiskussioner tillsammans med andra familjer. 

Innehåll:

  • Vad är depression/ångest?
    Historik, orsaker, stress och sårbarhet, symtom, kognitiva funktioner och sjukdomsförlopp

  • Medicinsk behandling
    Fördelar och nackdelar

  • Andra behandlingsformer
    Psykologiska, psykosociala, hjälpmedel

  • Återfallsprevention
    Tidiga tecken, krisplan

  • Lagstiftning
    HSL, SoL, LSS, LPT, ÖPT, sekretess, journalföring

  • Övriga aktörer
    Primärvård, kommunpsykiatri, Arbetsförmedling, Försäkringskassan

  • Brukarföreningar och självhjälpsgrupper

Modellerna Ett självständigt liv (ESL) och Illness Management Recovery (IMR), som huvudsakligen är avsett för patienter med psykossjukdom, kan i vissa delar vara användbart för patienter med svår depression eller ångestsjukdom.

Modellerna innehåller olika moduler som fokuserar på till exempel medicinering, symtom, vardagligt samtal med andra och konfliktlösning. De kan användas i olika sammanhang såsom inom psykiatrisk vård, på boendeenheter eller inom dagverksamhet av olika slag. Träning enligt dessa modeller ges som tillägg till sedvanlig behandling och kan ges individuellt eller i grupp. Programmen har inbyggda mål som är utformade för att passa de flesta.

Märkning

  • Utförare: Primärvård | Första linje, Psykiatrisk öppenvård
  • Yrkesroll: Läkare, Psykolog, Sjuksköterska, Kurator
  • Typ av behandling/stöd: Stöd för arbete och sysselsättning (inkl. rehabilitering)
  • Åldersgrupp: Barn (0-17 år), Vuxna (18-64 år), Äldre (65- år)
  • Tillståndets svårighetsgrad: Lindrig, Medelsvår, Svår
  • Tillstånd: Ångest och depression