Interpersonell psykoterapi vid lindrig till medelsvår depression hos barn

Gå till huvudsidan: Depression och ångestsyndrom

Depression och ångestsyndrom

Behandling och stöd

Interpersonell psykoterapi vid lindrig till medelsvår depression hos barn

Interpersonell psykoterapi (IPT) fokuserar på hur problematiska relationer hänger ihop med depressionen. Den anpassas för barn och ungdomar och vårdnadshavare är involverade.

Målgrupp eller situation

Barn och ungdomar med lindrig till medelsvår depression.

Kunskapsläge

Socialstyrelsens nationella riktlinjer (NR) anger att hälso- och sjukvården kan erbjuda IPT till barn och ungdomar med lindrig till medelsvår depression (prioritet 5). Det vetenskapliga underlaget om effekter på längre sikt är otillräckligt.

Kompetenskrav

Leg. psykolog eller leg. psykoterapeut med relevant psykoterapiinriktning, eller hälso- och sjukvårdspersonal med grundläggande psykoterapiutbildning (tidigare steg-1) med relevant inriktning under kvalificerad handledning.

Sammanfattning

IPT är en strukturerad form av psykoterapi med fokus på hur problematiska relationer bidrar till psykiska besvär, och omvänt hur psykiska besvär påverkar relationer till andra. I behandlingen lär sig patienten att hantera sina relationsproblem på ett mer konstruktivt sätt, och då förbättras de depressiva besvären. 

Genom att huvudsakligen fokusera på relationsproblem utmärker sig IPT från andra psykologiska behandlingsmetoder. IPT för barn och ungdomar är en korttidsbehandling som anpassats för den specifika målgruppen.

Utgångspunkten för behandlingen bör vara en vetenskapligt utvärderad behandlingsmanual men med individuella anpassningar. Behandlingen delas in i tre faser och består vanligtvis av 12–16 samtal.

Genomförande

Terapeuten hjälper till att ringa in orsaken till barnets eller ungdomens problem inom fyra fokusområden: 

  • brister i kommunikationsförmåga
  • konflikter med en viktig person
  • en ofrivillig rollförändring
  • sorg. 

I behandlingen försöker man hitta alternativa sätt att hantera svåra situationer och problem, och de känslor de kan vara förknippade med.

Behandlingens tre faser

Behandlingen kan delas in i tre faser, med ett på förhand bestämt innehåll.

Bedömningsfasen: information och kartläggning 

Den inledande fasen består av anamnes, psykopedagogik, information om IPT och övningar som kartlägger patientens nuvarande relationer. Även sambandet mellan relationer och depressionssymtom undersöks. Utifrån sambandet mellan det som har utlöst depressionen, det som håller igång depressionen och det interpersonella fungerandet, så väljer man ett av de fyra fokusområdena att arbeta vidare med.

I slutet av bedömningsfasen gör IPT-terapeuten en fokusformulering som lämnas tillbaka till den unge och vid behov vårdnadshavare. Fokusformuleringen syftar till att patienten ska få hjälp att se samband mellan den relation eller händelse, känsla och symtom som finns i det fokusområde som valts. Fokusformuleringen ger patienten möjligheter att se interpersonella händelser som möjliggör respektive minskar depressionen. Den ger den unga, vårdnadshavare och IPT-terapeuten en gemensam grund för det fortsatta behandlingsarbetet.

Behandlingsfasen

Mellanfasen består av specifika behandlingsinterventioner utifrån det valda fokusområdet, och av generella IPT-tekniker.

Avslutningsfas: summering och strategier framåt

I avslutningsfasen kartläggs bland annat högrisksituationer och tidiga varningssignaler. I vidmakthållandeplanen gör man en summering av vilka strategier som har använts i behandlingen och vilka strategier som barnet eller ungdomen behöver fortsätta att praktisera.

Vårdnadshavares roll i behandlingen

Vårdnadshavare har en viktig roll som stöd till den unga och involveras i behandlingen. När barn får behandlingen är vårdnadshavaren vanligtvis med vid varje session. När det gäller ungdomar är vårdnadshavare med vid något eller några besök i bedömningsfasen, vid något tillfälle i mellanfasen och slutligen vid ett eller flera besök i avslutningfasen.

Uppföljning

Se även uppföljning barn och ungdomar - depression.

Märkning

  • Utförare: Primärvård | Första linje, Psykiatrisk öppenvård
  • Yrkesroll: Läkare, Psykolog, Psykoterapeut
  • Typ av behandling/stöd: Psykosociala insatser, Psykologisk behandling
  • Åldersgrupp: Barn (0-17 år)
  • Tillståndets svårighetsgrad: Lindrig, Medelsvår
  • Tillstånd: Depression