Depression och ångestsyndrom
Behandling och stöd
Fysisk aktivitet på recept, FaR
Individanpassad skriftlig ordination av fysisk aktivitet, FAR.
Målgrupp eller situation
Individer med sjukdom eller andra riskfaktorer som kan vara en följd av eller förvärras av ohälsosamma levnadsvanor. T.ex. individer med risk för att utveckla metabolt syndrom, KOL, diabetes och hjärt- och kärlsjukdom och individer med låg socioekonomisk status, fysisk och kognitiv funktionsnedsättning samt de med flera ohälsosamma levnadsvanor samtidigt.
Kunskapsläge
Socialstyrelsens nationella riktlinjer anger att hälso- och sjukvården bör erbjuda rådgivande samtal med tillägg av skriftlig ordination till personer med särskild risk som är otillräckligt fysiskt aktiva (prioritet 2).
Kompetenskrav
All legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal får ordinera fysisk aktivitet på recept (FaR) för tillstånd som de har god kännedom om. För att individanpassa doseringen av fysisk aktivitet krävs kunskap om fysisk aktivitet i sjukdomsprevention och sjukdomsbehandling.
Sammanfattning
Fysisk aktivitet på recept, FaR, är en skriftlig ordination på fysisk aktivitet. Ordinationen utgår från individens sjukdomstillstånd, förutsättningar och motivation. Den ordinerade aktiviteten kan vara egen fysisk aktivitet eller en gruppaktivitet hos en arrangör. Det ska följas upp och utvärderas.
Behandling med FaR består av rådgivande samtal om fysisk aktivitet, skriftlig ordination av en eller flera fysiska aktiviteter samt uppföljning.
Genomförande
Den fysiska aktiviteten som man ordinerar i ett FaR utgår alltid från individens egna förutsättningar som:
- motivation
- hälsa och diagnos
- tidigare erfarenhet av fysisk aktivitet
- personligt intresse
- livssituation.
Exempel på frågor:
- Vad skulle det innebära för dig att komma igång och träna?
- Vilka alternativ av fysisk aktivitet passar dig bäst?
- Vad skulle kunna vara ett första steg för dig?
- På vilket sätt kan jag vara till hjälp för dig?
I ett FaR skriver man in vilken eller vilka fysiska aktiviteter man kommer fram till är lämpliga, och vad som är lagom dos i fråga: hur, när och hur ofta. Ett FaR ska aldrig skrivas på högre dos än patienten har förmåga att lyckas med.
Som grund för ordinationen använder man FYSS (Fysisk aktivitet i sjukdomsprevention och sjukdomsbehandling), en kunskapsbank om fysisk aktivitet och hälsa. Ordinationen kan vara en egen aktivitet och/eller hos en aktivitetsarrangör.
Hjälpmedel
Hjälpmedel kan vara stegräknare, aktivitetsarmband eller pulsklockor. Det finns flertal appar där individen kan följa sin egen aktivitetsnivå och därigenom få egen feedback.
Uppföljning
Ordinationen i ett FaR följs upp med ett samtal där man utvärderar effekten, ser om individen är behov av mer stöd för att genomföra aktiviteterna och tar ställning till om man ska skriva ett nytt FaR.
Uppföljning ska göras enligt vårdplan, genomförandeplan om det finns, eller enligt SIP om individen har behov av samordning mellan flera insatser.