Depression och ångestsyndrom
Behandling och stöd
Arbetsterapeutisk behandling
Behandlingen ska hjälpa individen att upprätthålla eller återgå till en fungerande vardag, men även kompensera för funktionsnedsättning.
Målgrupp eller situation
Individer med depression och/eller ångesttillstånd där symtomen påverkar aktivitetsförmågan och begränsar vardagliga aktiviteter.
Kunskapsläge
Socialstyrelsens nationella riktlinjer (NR) framhåller att en individ med depression och/eller ångest ofta får försämrad livskvalitet och svårigheter att klara såväl vardags- som arbetsliv. Tidig och adekvat behandling behövs för att förhindra funktionsnedsättning, risk för långvarig sjukdom och återinsjuknande.
Kompetenskrav
Legitimerad arbetsterapeut.
Sammanfattning
Depressions- och ångesttillstånd orsakar ofta aktivitetsbegränsningar som gör att man inte längre klarar av att upprätthålla ett fungerande vardagsliv, relationer och delaktighet i samhället. Målet med arbetsterapeutisk behandling är att individen ska klara av sin vardag på ett tillfredsställande sätt.
Vad som kan vara svårt att genomföra:
- ta hand om grundläggande behov som till exempel att äta och dricka
- vardagliga sysslor
- behålla dygnsrytm och struktur på vardagen
- balans i dagliga aktiviteter
- sociala kontakter.
Genomförande
Den arbetsterapeutiska behandlingen börjar med en bedömning av individens aktivitetsförmåga och vilka hinder och möjligheter som finns för att göra förändringar i vardagen.
Även vid lättare och medelsvåra tillstånd har den kognitiva nedsättningens påverkan på förmågan att genomföra ordinarie vardagsaktivitet visat sig ha långvarig effekt, även efter symtomlindring.
Insatser
Aktivitetsbaserade insatser
Fokuserar på de konkreta aktiviteter som behövs för att klara vardagen, arbetslivet och fritidsaktiviteter. Insatserna kan ges direkt i den specifika situationen, i särskilda behandlingsaktiviteter individuellt eller i grupp, eller genom behandlingsprogram som till exempel The Tree Theme Method, Vardag i Balans och ReDO.
Strukturstödjande insatser
Stöd i att skapa struktur, balans och mening i individens liv. Hjälp med avslappning, råd om levnadsvanor samt strategier för hur och när olika vardagsaktiviteter ska göras.
Kognitiva hjälpmedel
Olika hjälpmedel för att kunna planera, strukturera och genomföra aktiviteter.
Uppföljning
Insatserna ska följas upp kontinuerligt under behandlingsperioden.