Depression och ångestsyndrom
Behandling och stöd
Motiverande samtal
MI är en kommunikationsmetod där behandlaren med hjälp av målinriktade samtal ökar individens motivation att åstadkomma förändring.
Målgrupp eller situation
MI kan både användas i kort rådgivning och som kommunikationsmetod i större insatser för individer som har svårt att hitta sin egen motivation till förändring.
Kompetenskrav
Grundutbildning MI eller enligt arbetsgivarens beslut.
Sammanfattning
Motiverande samtal (MI – Motivational Interviewing) är en kommunikationsmetod som hjälper individen att formulera en egen förståelse för sina problem och egna argument för förändring. Metoden ska stärka individens motivation, så att den önskade förändringen verkligen blir av.
Genomförande
Utgångspunkten i MI är att individen själv har kunskap om sin livssituation och sina önskemål, och att ansvaret för och förmågan till förändring ligger hos individen. Samtalsledarens roll blir då att få fram och stödja patientens egna tankar om förslag på lösningar, önskvärda mål och hur de ska uppnås, så kallat förändringsprat. Som samtalsledare ska man ge individen ett stort eget utrymme. Ibland handlar det om att stå ut med tystnad och låta individen fundera och ta tid på sig att tala.
Samtalet ska genomsyras av respekt för individens kompetens och integritet
Samtalsledaren ska:
- Stärka individens tro på sin förmåga till förändring och öka motivation. Hjälpa individen att få en egen förståelse av sitt problem, och egna argument för förändring. Vara tydlig med att individen har förmågan att göra sina egna val.
- Stödja individens beslut och åtaganden för att göra en förändring. Hjälpa till att mobilisera de egna resurserna för att påbörja, genomföra och hålla kvar förändringen.
- Bekräfta och uppmärksamma ansträngningar hos individen. Uppmuntra framsteg, även de små. Försöka förstå genom att lyssna och reflektera högt över vad individen säger. Visa empati för individens situation.
- Inte försöka lösa situationen själv utan fråga om lov för att lämna information och råd. Låta bli att själv försöka lösa situationen åt individen.
Metoder och verktyg att använda
Bekräfta de goda egenskaperna
Se individens goda egenskaper och bekräfta dessa. Till exempel: “Du har en stor förmåga att bry dig om andra människor.” Bekräfta även ansträngningar och intentioner att genomföra förändring, inte bara resultat.
Visa intresse genom öppna frågor
Ställ i huvudsak öppna frågor. Hur menar du? Vad tänkte du då? Öppna frågor leder till att individen tar en mer aktiv roll i samtalet. De ger mer uttömmande svar och visar att du är genuint intresserad. Öppna frågor kan också locka fram tankar på förändring hos individen. Slutna frågor används med försiktighet, och bara om de hjälper individen att fördjupa sin motivation till förändring.
Reflektera över vad individen säger
Ge återkoppling på det individen säger genom att sammanfatta det individen sagt och reflektera över innehållet.
Sammanfatta samtalet
Att återkommande sammanfatta vad ni pratat om under samtalet är både ett sätt att förankra och att säkerställa att du har förstått rätt. Att höra sina egna ord från någon annan kan också sätta igång nya tankar hos individen. Lägg särskild vikt vid att sammanfatta de delar av samtalet som leder framåt, så kallat förändringsprat.