Basal kroppskännedom

Schizofreni och liknande tillstånd

Behandling och stöd

Basal kroppskännedom

En fysioterapeutisk tilläggsbehandling som syftar till att öka personens kroppsmedvetande, och bidra till bättre hälsa.

Målgrupp eller situation

Individer med mycket kroppsliga besvär, till exempel nedsatt förmåga att uppfatta kroppens signaler, rörelsesvårigheter, negativ kroppsbild och/eller problematik med spänningar, stress, oro och ångest

Kunskapsläge

Socialstyrelsens nationella riktlinjer anger att hälso- och sjukvården kan erbjuda behandling med basal kroppskännedom till individer med fragmentering av kroppsupplevandet, spännings- eller stressproblematik, rörelsesvårigheter eller ångest och oro (prioritet 5). Det finns konsensus om att behandlingen ger minskade psykossymtom, ökad rörelseförmåga, ökad livskvalitet. 

Kompetenskrav

Legitimerad fysioterapeut eller sjukgymnast.

Sammanfattning

Det är vanligt med kroppsliga besvär vid schizofreni och schizofreniliknande tillstånd som i sin tur kan försämra individens mående ytterligare. Basal kroppskännedom är en fysioterapeutisk behandlingsmetod för att stärka kroppsuppfattningen. Metoden utgår från enkla rörelser och syftet är att upptäcka, förstå och stärka rörelsefunktioner och egna inneboende resurser.

Behandlingen basal kroppskännedom är individanpassad men kan utföras både enskilt och i grupp. Rörelsekvalitet och rörelseförmåga är centralt i behandlingen.

Genomförande

Schizofreni och schizofreniliknande tillstånd påverkar ofta rörelseförmågan och kroppsuppfattningen. Problem såsom smärta, muskelspänningar, rörelseavvikelser, brist på kraft är vanliga. Förmågan att adekvat uppfatta kroppens signaler är påverkad, signalen kan vara överdriven, alltför avgränsad eller nedsatt så att naturliga behov inte uppfattas. En svag kroppsuppfattning kan också vara en biverkning av vissa läkemedel.

Att öka medvetenheten om sin kropp och att kroppen är en resurs är en del i behandlingen. Minskade symtom, ökad rörelseförmåga och stärkt tillit till den egna förmågan leder ofta till förbättrad livskvalitet.

Genom övning i Basal kroppskännedom exponeras patienterna för de kroppsliga sinnesförnimmelserna, lär sig att differentiera och sätta ord på dessa förnimmelser så att de kan bli föremål för en kognitiv bearbetning. Genom att reflektera över de direkta upplevelserna i behandlingen, kan man få insikter om den egna kroppen i relation till livssituationen.

Basal kroppskännedom kan både genomföras som individuell behandling och i grupp. Vid gruppbehandling övar var och en utifrån sina egna förutsättningar samtidigt som man får möjlighet till gemenskap med andra gruppdeltagare. Metoden fokuserar både på fysiska och mentala aspekter och innehåller:

  • träning av grundläggande rörelsefunktioner och fri andning
  • övning i mental närvaro (att vara här och nu)
  • reflektion och övning i att sätta ord på upplevelsen av övningarna
  • eventuellt korta moment med massage för att stärka upplevelsen av kroppens resurser.

Fysioterapeutens eller sjukgymnastens främsta uppgift är att stimulera intresse och vara en guide för individen. Fysioterapeuten vägleder genom att både visa rörelserna och beskriva dem verbalt. Om behandlingen ges i grupp ger fysioterapeuten deltagarna utrymme att dela erfarenheter och upplevelser av övningarna med varandra.

Uppföljning

Behandlingen följs upp kontinuerligt, ett av utvärderingsinstrumenten är BAS MQ-E.

Märkning

  • Utförare: Psykiatrisk heldygnsvård, Psykiatrisk öppenvård
  • Yrkesroll: Fysioterapeut, Arbetsterapeut, Kurator
  • Typ av behandling/stöd: Hälsofrämjande insatser
  • Åldersgrupp: Vuxna (18-64 år), Äldre (65- år)
  • Tillståndets svårighetsgrad: Medelsvår, Svår